O noso manifesto

Entidades adheridas á plataforma

dimarts, 26 de gener de 2010

Aturem el decret del PP contra el gallec

Consultar información en galego

Presentació a Barcelona del llibre 55 mentiras sobre a lingua galega el proper divendres 5 de febrer a les 20.30h al Centre Gallec de Barcelona, amb el suport d’entitats gallegues i catalanes.

La plataforma Prolingua, en col•laboració amb la plataforma Defensem la Llengua Gallega, organitzen a Barcelona un acte amb el qual pretenen demostrar el rebuig a la implantació d’un nou decret que regula l’ús del gallec en l’ensenyament públic de Galícia, impulsat per l’actual govern del PP a la Xunta de Galícia, rebuig que comparteixen més de 50.000 persones que varen secundar la vaga general del passat 21 de gener de 2010 a Compostel•la.

Les bases d’aquest nou decret estableixen que les matèries de l’ensenyament públic obligatori siguin impartides en gallec, castellà i llengua estrangera en un percentatge d’un 33% cadascuna. A més a més, estableix que siguin els pares o tutors (i no els poders públics com estableix la Constitució) els que cada 4 anys decideixin quines seran les matèries que s’impartiran en gallec, castellà i llengua estrangera.

En aquest acte es pretén mostrar i debatre els diversos aspectes conflictius d’aquest nou decret que responen a compromisos electorals impossibles de complir en el marc legal vigent, cosa que contribueix a perpetuar la situació de desigualtat en què es troba la llengua pròpia de Galícia i no pas a millorar el procés d’aprenentatge amb fonaments pedagògics tal i com demostra l’informe exhaustiu i crític realitzat per la Real Academia Galega.

L’acte de presentació del llibre 55 mentiras sobre a lingua galega. Análise dos prexuízos que difunden os inimigos do idioma (Editorial Laiovento) tindrà lloc en el Centro Galego de Barcelona divendres 5 de febrer a les 20.30h, i hi intervindran Pere Comellas (especialista en plurilingüisme i professor de la UB), Sabela Labraña (especialista en sociolingüística i professora de la UB), Xiana Díaz (representant de la plataforma Defensem la Llengua Gallega) i Paulo Filgueiras (especialista en normalització lingüística i professor de la UAB).

El llibre serà presentat al mateix temps en les principals ciutats i pobles gallecs, en altres ciutats de l'Estat i en un nombre important de ciutats del món com Lisboa, Londres, París, Nova York, Brusel•les, Tel Aviv, Cork, Buenos Aires o Copenhagen.

La plataforma Defensem la Llengua Gallega està formada per diferents entitats gallegues i catalanes que es poden consultar aqui.

Més informació:
http://prolinguagalega.org/
http://www.realacademiagalega.org/

Paremos o decretazo do PP contra o galego

Consultar informació en català

Presentación en Barcelona do libro 55 mentiras sobre a lingua galega o vindeiro venres 5 de febreiro ás 20:30 no Centro Galego de Barcelona, co apoio de entidades galego-catalanas.

A plataforma Prolingua, en colaboración coa plataforma Defensem la llengua gallega, organiza en Barcelona un acto co que pretende demostrar o seu rexeitamento á implantación dun novo decreto que regula o emprego do galego no ensino público de Galiza, impulsado polo actual goberno do PP na Xunta de Galicia. Rexeitamento que é compartido por máis de 50.000 persoas que secundaron a folga xeral do pasado 21 de xaneiro de 2010 en Compostela.

As bases deste novo decreto establecen que as materias do ensino público obrigatorio sexan impartidas en galego, castelán e lingua estranxeira nunha porcentaxe dun 33% cada unha. Ademais establece que sexan os pais ou titores (e non os poderes públicos como establece a Constitución) os que cada 4 anos decidan cales serán as materias que se impartirán en galego, castelán e lingua estranxeira.

Neste acto preténdese mostrar e debater os diversos aspectos conflitivos deste novo decreto que responden a compromisos electorais de imposible cumprimento no marco legal vixente, contribuíndo a perpetuar a situación de desigualdade na que se encontra a lingua propia de Galiza, máis que a un intento de mellorar o proceso de aprendizaxe con fundamentos pedagóxicos, como demostra o informe exhaustivo e crítico realizado pola Real Academia Galega.

O acto de presentación do libro 55 mentiras sobre a lingua galega. Análise dos prexuízos que difunden os inimigos do idioma (Editorial Laiovento) terá lugar no Centro Galego de Barcelona o venres 5 de febreiro ás 20:30, interveñen Pere Comellas (especialista en plurilingüismo e profesor da UB), Sabela Labraña (especialista en sociolingüística e profesora da UB), Xiana Díaz (representante da plataforma Defensem la llengua gallega) e Paulo Filgueiras (especialista en normalización lingüística e profesor da UAB).

O libro será presentado ao mesmo tempo nas principais cidades e vilas galegas, en diversas cidades do Estado español e nun importante número de cidades do mundo como Lisboa, Londres, París, Nova York, Bruxelas, Tel Aviv, Cork, Buenos Aires ou Copenhagen.

A plataforma Defensem la llengua gallega está composta por diversas entidades galegas e catalanas que se poden consultar aquí.

Máis información:
http://prolinguagalega.org/
http://www.realacademiagalega.org/

Cercar en aquest blog

Arxiu del blog

Seguidors

Contador